Dikke Tinne Festival & Brocante Fair

 

Dikke Tinne Festival & Brocante Fair
op zaterdag 22 september in Hattem
van 11.00 tot 17.00 uur

Rond Uit Hattem organiseert op zaterdag 22 september 2018 het Dikke Tinne festival in de historische binnenstad van Hanzestad Hattem.Tijdens dit unieke Middeleeuwse festival gaan bezoekers terug in de tijd met muziek van weleer, theater, nostalgische verhalen, oude ambachten, ridders en jonkvrouwen, lichtekooien, kinderspelen en kookkunsten. Wegens succes wordt dit jaar weer de brocante fair aan dit mooie evenement toegevoegd. Nieuw dit jaar is het historische Hattemse theaterspektakel over de Kooi van Wassenaar.

 Kampement op het Kerkplein
Rondom de Kerk worden een aantal tenten opgebouwd waar het dagelijkse leven in de Middeleeuwen wordt nagebootst. In de arena worden spannende demonstraties zwaardvechten gehouden, en kunnen kinderen een aantal behendigheidspelletjes doen.

Oude ambachten
U kunt kennis maken met oude ambachten zoals bijvoorbeeld de ijzersmid, kalligrafeerder, viltster, boekbinder, en touwslager. Ook kunt u kijken hoe de dames borduren, kantklossen, bandweven en spinnen. Hanzekooplieden zoals bijvoorbeeld de imker, tingieter, mosterdmaker, mandenmaker, en een palingroker verkopen hier hun handelswaar.

 Activiteiten voor de jeugd
Ook voor de kinderen valt er tijdens het Dikke Tinne Festival veel te beleven; Bij de valkenier mag je een roofvogel op de arm houden. Je kunt ook lekkere broodjes bakken in een vuurkorf. Bij de beeldhouwers kunnen kinderen zelf creatief aan de slag. Wil je weten welke spelletjes ze vroeger speelden? Er komt weer een heel parcours met spelletjes. Je kunt de Middeleeuwse spelen zelf proberen zoals hoepelen, stuiver schuiven, ringwerpen en nog veel meer.

Brocante Fair
Het Dikke Tinne Festival is compleet met de uitbreiding van een prachtige brocante fair. De Achterstraat wordt omgetoverd tot een gezellige fair voor brocante liefhebbers. U kunt heerlijk snuffelen tussen alle brocante die met veel passie en zorg zijn ingekocht door de brocanteurs. De originele spullen zijn veelal afkomstig uit verschillende landen en streken en zijn zeer de moeite waard.

Kooi van Wassenaar
Om 13.30 uur vindt een Middeleeuws schouwspel plaats, waarin de gevangenneming en insluiting van de Hollandse legeraanvoerder, graaf Jan de II van Wassenaar, in een voor hem gemaakte kooi, door hertog Karel van Gelre wordt nagespeeld. De gevangene zal door de stad worden gereden en uitgejouwd door het publiek. Bij dit schouwspel zijn betrokken: graaf Jan van Wassenaar, hertog Karel van Gelre en zijn legeraanvoerder ridder Maarten van Rossum, de drost van Hattem Machiel Ernst van Bamberg, de Schout van Hattem en schutters van het Sint Anna schuttersgilde. Ook de burgemeester van de stad Amsterdam verschijnt ten tonele om graaf Jan vrij te kopen. Graaf Jan heeft van 1512 tot 1514 gevangen gezeten in de grote toren van slot De Dikke Tinne.

Museumschip de Vlotburg
Van vrijdag 21 september t/m dinsdag 9 oktober kun je in de haven van Hattem het museumschip bezoeken. Hier kun je op een unieke en verrassende manier het Middeleeuwse leven van dichtbij ervaren. Op het reizend kasteelschip, een vrachtschip van 50 meter lengte, is een uitgebreide expositie met levensechte taferelen van de wijze waarop de mensen aten, wat voor kleding ze droegen en de verschillende ambachten en middeleeuwse gebruiken.

Muziek
Wat is een festival zonder muziek? Natuurlijk wordt hier ook aan gedacht. U kunt verschillende muziekgroepen tegenkomen in de straten zoals o.a. De Soete Inval, Nos Tantum, de Truwanten, Blent, het monnikentrio Hans & Joop, Villa Viola, het harpduo de Tarantella, de Veluwse mondharpspelers, en een doedelzakspeler. Het muzikale duo Ontfanck Gheselle heeft veel verschillende Middeleeuwse instrumenten bij zich waar ze enthousiast over vertellen en die je zelf mag proberen! Ook de Boalserter Skotsploech is weer van de partij met hun dansoptredens. Villa Viola vindt u ’s middags in de kerk in de Achterstraat.

Lichtekooien
De Lichtekooien hebben er weer zin in. Deze dames van lichte zeden lonken vanaf het balkon in de Kerkstraat naar alle mannen die langs komen. Vrouwen, opgelet. Houd uw man goed in de gaten!

Grote optocht
Als afsluiting van een mooie dag, verzamelen we om 16.45 uur voor het stadhuis en gaan we vervolgens in een grote optocht door de straten: Kerkhofstraat, Ridderstraat, Achterstraat, Kerkstraat, en eindigen op de Markt. Iedereen die historisch is gekleed, is van harte welkom om mee te lopen in deze bonte stoet!

Tot ziens op zaterdag 22 september in Hattem!

Het Dikke Tinne Festival wordt mede mogelijk gemaakt door de van der Zee Stichting.

Kledingverhuur:
Openingstijden SIKH Stichting Instandhouding Historische Kleding, Molenbelt 2
11,12 en 13 september 18.00 – 20.30 uur
19 en 20 september van 15.00-17.00 en van 19.00-21.00 uur
Informatie: historischekleding@gmail.com  of 06-20457740

Praktische info:

Vrijdag 21 september wordt er in de binnenstad van Hattem druk gewerkt om de kramen voor het Dikke Tinne Festival op te bouwen. Om de opbouw zo goed mogelijk te laten verlopen, dienen de straten vanaf 18.00 uur autovrij te zijn en wordt de binnenstad afgesloten voor al het verkeer. Vanaf vrijdagavond 18.00 uur worden er geen voertuigen meer de stad ingelaten, met uitzondering zaterdagochtend voor de deelnemers die hun standplaats gaan inrichten. Zaterdag vanaf 20.00 uur is het toegestaan om weer met de auto de stad binnen te rijden.
Voor de bezoekers die op de fiets naar het evenement komen, is er een fietsenstalling ingericht op het schoolplein van de Van Heemstraschool, (Uilennest 10, dicht bij het centrum).

Foto's

22 sep 2018

Binnenstad van Hattem_8223
11:00 - 17:00 uur
-

Social media

rabobank    triada